gambar aku kat fb

Tuesday, 27 September 2011

cara letak favicon kat tab =>

hye.. lama nya ekien tak buat tutorial..
hehehehe... hari ni ekien nak ajar cam nak letak favicon
yang kiut miut kat tab blog korang..
meh sini duduk dekat2.. meh sini nak ajar...


1. cam biasa la korang pegi kat design > edit HTML > then korang tick kat expand widget templetes.

2. korang tekan ( ctrl+f ) serentak au.. then korang cari </head>
3. lepas korang jumpa kod </head> tu.. korang copy kod yang kat bawah ni.. korang paste kat atas kod </head> 2... 


<link href='link icon yang korang suka' rel='shortcut icon'/>
<link href='link icon yang korang suka' rel='icon'/>
 
 
4. dekat tulisan yang berwarna ungu tu korang letak la link icon yang korang suka.. kalaw korang masih tak dew icon korang boleh klik sini

5. hah.. lepas tu korang upload la kat photoshop ke opendrive ke mana2 jeala erh.. tak pown korang cari kat google image.. korang right click kat image yang korang suka tu.. then korang klik kat view image.. then copy la link kat atas tu.. lepas tu macam biasa la paste kat tulisan warna ungu tu.. hehehe..
6. korang save la.. then siap.. hehehe... sebelum korang save korang preview dulu takot tak jadi pulak.. hehehe..
SELAMAT MENCUBA!!!
^_^


...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

0 comments:

Post a Comment