gambar aku kat fb

Saturday, 26 November 2011

RESIPI KEK HAZELNUT


KEK HAZELNUT



 BAHAN-BAHAN :

  • 170 g gula kastor
  • 135 g tepung naik sendiri
  • 100 g kacang hazel - dikisar halus
  • 45 g mentega
  • 35 g tepung jagung 
  • 6 biji telur

( untuk hiasan )

  • 1 keping coklat - dicairkan
  • 20 g kacang hazel
  • krim putar secukupnya

CARA MEMBUATNYA :

  • Putar telur dan gula sehingga menjadi gebu. Kemudian masukkan tepung naik sendiri, tepung jagung dan kacang yang telah dikisar. Gaul sehingga sebati.
  • Masukkan mentega dan putar lagi.
  • Setelah sebati, tuangkan adunan kedalam acuan pembakar dan bakar selama 35 minit pada suhu 200 darjah selsius.
  • hiaskan kek korang mengikut kreativiti sendiri.
 
TAMAT
SELAMAT MENCUBA 

...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

KEK MANGGA

Hola.. hri ni aku ad la stu resipi nak kongsi.. 

KEK MANGGA




BAHAN-BAHAN :

  • 200 g buah mangga segar dipotong nipis
  • 100 g krim kastard
  • 50 g mentega
  • 1/3 biki kek span vanila
  • 1/3 biji kek span coklat
  • 120 g kepingan badam
  • 60 g jem aprikot - campur air dan dipanaskan
     ( BAHAN UNTUK KRIM KASTARD )  
  • 2 biji kuning telur
  • 250 ml susu segar
  • 60 gm gula
  • 15 g serbuk kastard
  • 8 g tepung gandum


CARA - CARA MEMBUATNYA :  

  • Untuk krim kastard, campurkan susu bersama sebahagian gula. Didihkan diatas api sederhana besar. Ketepikan.
  • Kemudian masukkan kuning telur, serbuk kastard dan tepung gandum bersama gula yang selebihnya didalam bekas lain.
  • Kemudian tuangkan susu panas tadi bersama campuran kuning telur. Gaulkan hingga adunan menjadi pekat.
  • Masukkan kedalam bekas dan tutupkan dengan pembalut plastik dan dinginkan di dalam peti sejuk semalaman.
  • Ambil kek span coklat dan vanila, potong kepada 2 lapisan
  • Susun hirisan buah mangga di setiap lapisan kek dan diikuti dengan krim kastard.
  • Lakukan sehingga habis.
  • Masukkan kedalam peti sejuk dan sejukkan untuk seketika sebelum dihidangkan.
 
TAMAT
SELAMAT MENCUBA =)  

...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Friday, 25 November 2011

KEK TIRAMISU

Jeng3x... hehehe... sedap 0o0 kek tiramisu.. hah.. hari ni
aku nak kongsi la sikit resipi kek tiramisu ni.. 
korang try la buat.. dijamin sedap..
^_^


KEK TIRAMISU


BAHAN-BAHAN SPONGE CAKE:

175gm butter
200gm gula castor (kurangkan sikit gula, nanti manis sangat)
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking soda
sedikit garam


BAHAN-BAHAN TIRAMISU:

250ml whipping cream ( dekat India susah cari, so aku gunakan fresh cream)
200ml cream cheese ( India mahal, so aku gunakan curd yang ditapis selama 8 jam) 
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu besar serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan ( kalau mahu)



CARA-CARANYA:

1) Preheat oven pada suhu 170 darjah celsius.
2) Gunakan elektrik mixer untuk mix butter dengan gula sampai gebu
3) Masukkan telur satu persatu sampai sebati.
 
4) Masukkan esen vanilla dan pukul sampai sebati lagi.
5) Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sampai sebati.
6) Sapu loyang @ springform loyang guna butter, tuang bancuhan dalam loyang dan bakar selama 30 minit.
7) setelah sponge cake masak, sejukkan sementara. 
8) sementara itu, bancuh nescafe tadi ke dalam 1 cawan air panas.
9) Pukul cream cheese, gula halus dan whipping cream. ( curd dan fresh cream yang ditapis selama 8 jam + gula halus + perahan separuh lime ) sampai kembang.
 
 10) Sponge cake tadi bolehlah dibelah dua sama tebal.

11) tuangkan bancuhan nescafe menggunakan sudu ke atas bahagian bawah kek tadi.. ( separuh cawan) 

12) letakkan bancuhan cream cheese tadi ke atas kek tersebut.

13) letakkan bahagian atas kek ke atas bancuhan cream cheese tadi.

14) ulang balik step tuang bancuhan nescafe dan cream cheese.

15) bolehlah hias kek menggunakan serbuk koko atau choc rice etc.

16) sejukkan kek. Baru sedap dimakan!
                                     


SELAMAT MENCUBA !!

...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Tuesday, 27 September 2011

cara letak favicon kat tab =>

hye.. lama nya ekien tak buat tutorial..
hehehehe... hari ni ekien nak ajar cam nak letak favicon
yang kiut miut kat tab blog korang..
meh sini duduk dekat2.. meh sini nak ajar...


1. cam biasa la korang pegi kat design > edit HTML > then korang tick kat expand widget templetes.

2. korang tekan ( ctrl+f ) serentak au.. then korang cari </head>
3. lepas korang jumpa kod </head> tu.. korang copy kod yang kat bawah ni.. korang paste kat atas kod </head> 2... 


<link href='link icon yang korang suka' rel='shortcut icon'/>
<link href='link icon yang korang suka' rel='icon'/>
 
 
4. dekat tulisan yang berwarna ungu tu korang letak la link icon yang korang suka.. kalaw korang masih tak dew icon korang boleh klik sini

5. hah.. lepas tu korang upload la kat photoshop ke opendrive ke mana2 jeala erh.. tak pown korang cari kat google image.. korang right click kat image yang korang suka tu.. then korang klik kat view image.. then copy la link kat atas tu.. lepas tu macam biasa la paste kat tulisan warna ungu tu.. hehehe..
6. korang save la.. then siap.. hehehe... sebelum korang save korang preview dulu takot tak jadi pulak.. hehehe..
SELAMAT MENCUBA!!!
^_^


...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Thursday, 15 September 2011

Alif Satar-Jangan Nakal

Lirik : Jangan Nakal
Artis : Alif Satar

Semua tahu kamu cantik
Semua tahu kau menarik
Kau bidadari terhebat
Membuat cintaku makin kuat

Kadangkala ku cemburu buta
Saat ramai mata terpesona
Terlebih saat ku mahu pergi
Di saat itu kau ada di sini

Chorus
Please please please
Kamu jangan nakal
Ku pergi sebentar
Bukan untuk curang
Please please please
Kamu jangan nakal
Nanti aku datang
Bawa yang kau pesan

Diriku untukmu

Semua tahu kau milikku
Semua tahu ku cintamu
Ada pun yang memandangku
Betapa beruntungnya aku

Kadangkala ku cemburu buta
Saat ramai mata terpesona
Terlebih saat ku mahu pergi
Di saat itu kau ada di sini

Ulang Chorus


Bukan aku terlalu
Mengawal sikapmu
Ku hanya terlalu
Terlalu sayangi kamu
Ampunkan aku terlebih-lebih
Jagakan kamu
Ku cintamu
Kau cintaku

Ulang Chorus 3X

Diriku untukmu
Diriku untukmu


...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Black Mentor-Aku Rindu Sayang Kamu

lirik : aku rindu sayang kamu
artis : black mentor

Siang dan malamku kini menjadi satu
Terasa sedihku bila tiada mu
Apakah ini dinamakan cinta oh
Menjadi aku yang punya

Apakah kau dah tak sepertiku
Rasa hari-hariku tak menentu
Bagaikan lilitan terikat di jantungku
Terasa sungguh

Chorus
Aku rindu sayang kamu
Matamu aku cinta kepadamu
Sayang kamu

Apakah kau rasa sepertiku
Rasa hari-hariku tak menentu
Bagaikan lilitan terikat dijantungku
Terasa sungguh

Ulang Chorus 3x

...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Aizat-Sungai Lui

lirik : sungai lui
artis : aizat

Pejamkan matu mu untuk ku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu disini tempatmu
Walau berubah dimata kita
Tetap indah selagi kau masih percaya

Tertawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus yang berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya
Bukalah matamu
Biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya
Selama ini ( 7x )


...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Aiman-Cinta Terakhir

lirik : Cinta terakhir
artis : Aiman

Kau cinta pertamaku
Kau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa
Menafikan kasih kita

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Korus
Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir

Kau ayu di mataku
Satu antara seribu
Tiada tara di dunia

Ulang korus

Mungkin kita kan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ketentuan Tuhan

Ulang korus
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Afgan-terima kasih cinta

Artist : Afgan
Lirik : Terima Kasih Cinta

afgan

Tersadar didalam sepiku
Setelah jauh melangkah
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semuaaa kesalahanku yang pernah menyakitimu

Tanpamu tiada berarti
Tak mampu lagi berdiri
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekapan tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semuaaa kesalahanku yang pernah menyakitimu

ouuwwww...
ouuwwww...

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semuaaa kesalahanku oouuwww
Kesalahanku yang pernah menyakitimu
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

6ixth Sense-Tanpa

Lirik Lagu :Tanpa
Artist : 6ixth Sense


Resah yang ku
Ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Meski
Pagi itu menatapi
Akan sunyi tanpamu
Menemani aku sepi

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Kini benar-benarku rasakan
Dalam benuk hatiku tanpamu
Ku tak mengerti
Takut
Takut jauh dari dirimu
Kan kau tinggalkan aku sendiri
Tanpamu ku mati
hohoo…

Resah yang ku
Ubah dalam kata
Melukiskan kesunyian
Tanpa engkau aku tak mengerti

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo…

Tanpa.. Cintamu aku resah
Tanpa.. Kasihmu aku hampa
Tanpa.. Dirimu aku mati
Hohoo… 
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

aizat-lagu kita


lirik : lagu kitaartis : aizat    Deras hatiku berdetak
Di langit aku terlihat kamu
Terang malam teman kita
Dengan angin meniup sayu

Kupetik gitar akustik ini
Dengan harapan dia mendengar
Melodi indah yang kucipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu

Arah hidup kita
Tergambar bintang di angkasa
Berkelip melukis cinta
[ Lagu Kita lyric found on www.lirik.tv ]
Terciptalah lagu kita

Oh..oh..oh
Oh..oh..oooh

Melodi indah yang kucipta
Hanya untuk luahkan rinduku padanya

Dan aku terus
Menyanyi lagu ini untukmu
Walau berjuta mendengar
Lagu ini hanya untukmu

Arah hidup kita
Tergambar bintang di angkasa
Berkelip melukis cinta
Terciptalah lagu kita

Terciptalah lagu kita

...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Ungu - Percaya padaku

lirik : percaya padaku
artis : ungu

aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

reff:
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)
agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

repeat reff

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

repeat reff

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

lirik patah seribu

lirik : patah seribu
artis : shila oiam


walau, kau tiada di sini
ku tetap ingat semua pesanmu
ku hidup seolah-olah kau masih ada bisikkan kata kepadaku
bilakah kau akan utuskan surat buatku
aku terus menunggu tibanya kata cintamu
ohhh


Korus
patah seribu hatiku
bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
haruskah ku lupa kerna 
engkau telah pergi...

biar, pergimu tanpa relamu 
namun hatiku tetap rasa
kejamnya kau meninggalkan ku 
dengan nota-nota cinta buat kita berdua
bila kan kubisa menerima ketiadaanmu
kanku bakar semua hapuskan semua kenangan


Ulang Korus


ohhh
sayang ku mohon padamu segera tinggalkanku
pergilah kau ke tempat yang kau tuju
pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku
ohhh pergilahhh
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Monday, 12 September 2011

malam yang indah..

hehehe.. hari ni 13 hari bulan september 2011 merupa hari yang sngt indah untuk aku.. hehehe.. malam tadi taufik sggup jea teman aku smpai pgi.. hehehe.. sian jgk aku kt dy.. tp dy nk teman aku jgk.. so ikowt dy la.. aku bhgia la sngt smlm sbb kami duorang berangan life bla da kwen nnt.. hehehe.. malu plak.. da la tu.. cerita smpai ke anak cucu.. hehehe...
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Friday, 9 September 2011

Erti rindu..

hurm... hari ni mish ayen't x dew mood sesangat sebab mish ayen't x boleh nak lepaskan rindu mish ayen't pada taufik... huk3x.. cedeyhnya... bila kita terasa rindu.. hati akan berasa sangat gelisah.. hurm.. sama la macam mish ayen't.. mish ayen't x senang duduk sebab mish ayen't rindu pada taufik..
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

cara pasang burung kat blog

hehehe... comel kan burung kat blog mish ayen't ni.. terbang kesana kemari.. senang je nak pasang.. meh sini mish ayen't nak ajar..

1. untuk burung ni.. korang kena la ada twitter sndiri.. kalaw x dew tu.. x dapat la mish ayen't nak tolong.. hehehe...

2. copy je code yang kat bawah ni :

<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/burungtwitter.js?attredirects=0&amp;d=1" type="text/javascript">
</script>
<script type="text/javascript">
var twitterAccount = "user name twitter anda";
var tweetThisText = " <data:blog.pageTitle/> ~ <data:blog.Url/> ";
tripleflapInit();
</script>

3. copy code yang kat atas tu.. lpas tulisan yang warna merah tu korang ganti ngn username twitter korang..

4. back to your blog then go to design > add a gedget > HTLM/javaScript ..
paste kat bawah je.. title korang x payah letak..

5. save dan siap..
 
senang je kan.. x ssh pn.. hehehe
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

cara letak lagu banyak2 kat blog

oke.. today mish ayen't nak kongsi siket cam ner nak letak lagu banyk2 kat blog.. cam kat blog mish ayen't ni.. kieyh skunk let's start our lesson.. =D

PERINGATAN !! KORANG BACA DULU BARU BUAT.. =>

1. mula2 korang kena download lagu kesukaan korang banyak mane pown x pew.. then korang upload kt  sini.. before korang upload korang kena sign up dulu..




2. lepas korang siap sign up smua.. korang pegi kat my music then upload lagu korang kat situ.. lepas siap upload korang right-click then click kat link..


3. lepas korang klik kat link tu.. korang copy.. direct link (streaming).  before korang copy link tu.. korang copy code yang kat bawah ni :  
    
<a href="link lagu anda1" style="display:none;">Song_1_Title</a>
<a href="link lagu anda 2" style="display:none;">Song_2_Title</a>

4. kemudian korang pegi dekat blog korang.. korang klik kat design > add a gadget > HTML/javaScript.. then korang paste la kt situ.. tajuk korang x payah letak.. just paste the code.. then save la...

5. kat code tu kan ad tulisan merah.. korang ganti tulisan tu dengan link lagu korang tadi.. tulisan yang warna biru tu plak korang ganti ngan title lagu korang..

6. da tu korang klik kat sini pulak bila dah open page tu.. korang klik kat blogger.. then page tu akan change jadi cam ni..


7. then korang ikowt step kat situ plak.. before korang copy code kat page tu.. korang customize dulu korang punya music box..


8. siap.. huh.. penatnya nak buat tutorial ni.. hehehe.. pening x korang?? kalo pening t bagi tau mish ayen't.. t mish ayen't tolong erh...
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Wednesday, 7 September 2011

Cara mudah untuk tukar layout kat blog korang.. =D

Look here.. hari ni mish ayen't nak kongsi sikit cara nak tukar template atau layout kat blog korang.. actually tak susah pown.. senang jea.. korang tak payah susah2 nak cari "body" la ap la an.. senang jea ni.. mish ayen't nak kongsi..

1. korang kena carik template or layout yang korang nak..
( kalau tak de layout lagi.. korang boleh carik kat link ni )
~ cari kat sini ~

2. korang pegi kat link tu.. then korang pilih la mana satu layout yang korang nak.. kat situ korang boleh pilih korang nak 2 column or 3 colomn.. macam blog mish ayen't ad 3 column..

3. lepas korang da pilih layout yang korang nak.. korang klik la kat layout yang korang nak tu.. then capy code yang diberi..

4. back to your blog.. then klik kat desingn

5. then korang pegi kat edit HTML.. korang klik kat situ..

6. after that korang highlight semua code yang ada.. korang delete.. paste code yang baru..

7. lepas tu.. korang jangan lupa untuk save pulak..

8. siap !!

korang klik kat gmbar tu kalau gambar tu kecik sangat..
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Friday, 2 September 2011

Sakit nya...

huk3x.. sakit nya.. selamat mish ayen't tidor atas katil... then tak tawu la benda apa tah yang gigit.. bengkak abes kat bahu ngan mata mish ayen't.. sakit tawu... SAKIT!!! cam ner nak kuar beraya dengan mata yang bengkak?? huh.. cam ner ni?? ='<
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...

Thursday, 1 September 2011

Bahagia yang teramat...

Hehehe.. hari ni mish ayen't rasa bahagia sesangat.. sebab mish ayen't ada boyfriend yang sayang pada mish ayen't.. kalau nak tawu.. mish ayen't pown sayang sesangat kat dy.. hehehe.. walaupun sekarang dy agak chuby.. mish ayen't tetap sayang dy macam biasa.. tapi an.. entah la.. seriously mish ayen't tak faham.. kenapa ea orang lain balik dari PLKN makin kurus tapi dy terbalik pulak.. makin chuby je dy.. hehehe.. don't care la.. yang penting mish ayen't sayang dy...


LOVE YOU SAYANG..
     TO BELOVED : MOHAMAD TAUFIK
...jeng3x terima kasih sudi membaca.. Sudah baca tolong follow ea...